Ofertes de Feina i Beques Ofertes de Feina
Select Page
La Fundació ”la Caixa” ha atorgat 105 noves beques de doctorat i postdoctorat a investigadors excel·lents perquè duguin a terme els seus projectes en universitats i centres de recerca d’Espanya.
La Fundació ”la Caixa” ha atorgat 105 noves beques de doctorat i postdoctorat a investigadors excel·lents perquè duguin a terme els seus projectes en universitats i centres de recerca d’Espanya.

La Fundació ”la Caixa” atrau i reté talent amb beques per a joves investigadors

Goretti Torres Pérez rep beca en el marc del programa de doctorat INPhINIT i Prof Nioletta Liguori al programa de postdoctorat Junior Leader

March 22, 2023

Dues ICFOnianes són dins dels 105 investigadors doctorals i postdoctorals que rebessin beques de La Fundació ”la Caixa” en la seva darrera convocatòria. Les beques de doctorat INPhINIT i postdoctorat Junior Leader de la Fundació ”la Caixa” tenen el doble objectiu de donar suport a joves talents perquè duguin a terme la seva recerca a Espanya o Portugal i també atraure investigadors estrangers a aquests països.

Goretti Torres Pérez, estudiant de doctorat al grup de recerca “Functional Optoelectronic Nanomaterials” liderat per professor d'ICREA a l’ICFO Dr Gerasimos Konstantos, va rebre una beca INPhINIT. Durant la seva carrera com a enginyera mecànica a Mèxic i, actualment, com a estudiant investigadora a Barcelona, ha desenvolupat projectes en diferents àmbits com l'energia, l'enginyeria aeroespacial, la biomecànica i la nanotecnologia. Tots aquests projectes, encara que diversos a les seves aplicacions, tenien per objecte abordar reptes socials i tecnològics d'abast mundial. A més, aquestes experiències vinculades a la seva participació en diferents fòrums internacionals el van portar a trobar a la nanofabricació i l'òptica una nova estratègia d'innovació tecnològica. Actualment treballa en estreta col·laboració amb el sector industrial i investiga sobre la transferència de tecnologia per a l'optoelectrònica funcional.

 

Prof Nicoletta Liguori, líder del nou grup de recerca a l’ICFO “Photon Harvesting in Plants and Biomolecules”, és graduada en Física i posseeix experiència empírica i computacional en física biomolecular, especialment en fotosíntesi. Es va graduar cum laude a Física per la Università degli Studi Roma Tre (IT) i, després, va presentar una tesi de màster sobre simulacions de dinàmica molecular (MD) de biomolècules a la UC Berkeley (EUA). Per realitzar el doctorat, es va incorporar al Grup de Biofísica de la Fotosíntesi, dirigit per Roberta Croce a la Vrije Universiteit Amsterdam (Països Baixos). Durant el doctorat, va combinar l'espectroscopia ultraràpida amb simulacions de dinàmica molecular per investigar com els complexos de captació de llum de les plantes i les algues activen la fotoprotecció. El 2018, va obtenir una prestigiosa beca nacional VENI que li va permetre desenvolupar una eina espectroscòpica per mesurar com responen les molècules fotoactives als canvis de pH. L'any 2022, es va convertir en investigadora principal de l'ICFO, dins del programa de beques d'elit Cellex Nest. El grup desenvolupa noves eines experimentals i computacionals per estudiar la resposta funcional de les proteïnes fotosintètiques als canvis del microambient. El 2022, va rebre una beca postdoctoral Junior Leader de la Fundació ”la Caixa” per aplicar-ne l'enfocament integrat a una biodiversitat d'organismes fotosintètics i comprendre com activen la fotoprotecció en diferents nínxols ecològics.

Las convocatorias de Fundación ”la Caixa” els ofereixen salaris competitius i formació transversal. En el cas de les beques de doctorat, es reforcen qüestions com la comunicació científica, el benestar emocional de l’investigador, el lideratge i les oportunitats de finançament. D’altra banda, en les beques de postdoctorat, aquesta formació potencia la carrera científica independent com a opció de futur professional i fomenta la innovació i el lideratge.

El finançament de la ciència i la tecnologia és fonamental perquè el coneixement humà no es quedi aturat, per poder anar més enllà i proposar noves solucions a vells problemes o a nous reptes. El futur que ve està en mans de persones com aquests becaris, amb un gran potencial com a agents del canvi, com a cocreadors d’un futur en el qual la llarga llista de desafiaments globals que hi ha sigui cada vegada més curta” ha apuntat la directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”, Elisa Durán, durant l’acte de lliurament de les beques al Museu de la Ciència CosmoCaixa que va tenir lloc el 22 març.

El programa de beques de la Fundació ”la Caixa” és el més important dels que promouen les entitats privades d’Espanya i Europa, tant pel nombre de beques convocades com per la varietat de les disciplines. En total, l’entitat destinarà 20,2 milions d’euros a aquesta promoció de becaris de doctorat i postdoctorat. Tots dos programes han estat cofinançats per la Comissió Europea a través de l’Acció Marie Skłodowska-Curie COFUND en el context del programa marc Horizon 2020.